Koszyk (0)
Brak produktów w koszyku.
WRÓĆ DO ZAKUPÓW

OLEJ MAKOWY

18,00 zł
Pojemność
30 ml
W KOSZYKU :)
DODAJ DO KOSZYKA
Wysyłka: 5 dni

Olej makowy

INCI: Papaver Somniferum (Poppy) Seed Oil

 

Olej tłoczony jest na zimno z nasion maku lekarskiego i delikatnie rafinowany by otrzymać olej o bardzo wysokiej jakości, zawierający niezbędne składniki odżywcze, co sprawia, że jest zoptymalizowany do zastosowań kosmetycznych.

Olej makowy charakteryzuje się wysoką zawartością tokoferoli, głównie gamma-tokoferolu. Ponadto zawiera tokotrienole (głównie alfa, gamma), witaminę D oraz fitosterole (kampesterol, stigmasterol, sitosterol, delta 5-avenasterol). W oleju z nasion maku najwięcej jest kwasu linolowego, którego zawartość może dochodzić nawet do 74,5%. W znaczącej ilości są także kwasy oleinowy i palmitynowy. W oleju stwierdzono także obecność związków lotnych.

Zastosowanie kosmetyczne

Olej makowy jest bardzo łagodny dla skóry, z tego też powodu jest idealny do kremów, olejków i innych produktów dla niemowląt. Znacznie poprawia nawilżenie skóry, jej jędrność i elastyczność, wygładza, poprawia funkcje ochronne skóry i zmniejsza utratę wilgoci. Jest bardzo skuteczny zmniejszeniu utraty wody przez naskórek, co czyni skórę gładszą, bardziej miękką i elastyczną.

Wzmacnia naczynia krwionośne, o czyni go idealnym produktem do cery naczynkowej.

Działa bardzo dobrze jako składnik kremów do skóry suchej, uszkodzonej, balsamów i maseł do ciała. Jest bardzo dobrym olejem do masażu, gdzie może być stosowany samodzielnie lub w mieszankach, wyraźnie poprawiając kondycję skóry. Idealnie nadaje się również jako składnik produktów do pielęgnacji ust oraz jako wcierka do łamliwych paznokci.

Dodatkowo olej makowy potrafi załagodzić objawy trądziku, łuszczycy, a także delikatnie redukuje przebarwienia i plamy.

Olej makowy polecany jest także do pielęgnacji włosów i skóry głowy, jako środek zmiękczający, redukujący suchość skóry i włosów oraz poprawiający ich wygląd.

Zastosowanie spożywcze

Dawniej, szczególnie na przełomie XIX i XX wieku olej makowy był olejem często używanym w kuchni. Później jego popularność spadła, gdyż został wyparty przez inne oleje. Jednak jego niezaprzeczalne walory prozdrowotne spowodowały, że ponownie wraca do łask. Najczęściej wykorzystuje się go do przyrządzania sałatek, do pieczywa, czy skrapiania potraw. Wzbogacana nim jest oliwa z oliwek czy olej migdałowy.

 



Newsletter
Bądź na bieżąco i zamów newsletter.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Newsletter
Bądź na bieżąco i zamów newsletter.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuję